неделя, 1 март 2015 г.

Домашен течен шоколад

Познавам само трима души, които не обичат сладко и те не са от моето семейство. Любимата ни добавка към всякакви десерти и закуски е шоколадът. Идеален е за палачинки, мекици, глазури на торти и кремове. Две-три супени лъжици течен шоколад в чаша горещо мляко го превръщат в чудесна шоколадова напитка, но съдържанието на етикетите на течния шоколад ме накараха да потърся алтернативи. След няколко експеримента с рецепти от нета, достигнах до следната неочаквано добра комбинация:

1.5 ч.ч захар,
2 с.л масло,
1 ванилия,
2 ч.ч прясно мляко,
1 ч.ч течна и подсладена сметана (ако не е - може да увеличите количеството захар),
3 с. л. какао,
1/2 ч.ч брашно

Разбъркайте сухите съставки, а млякото и сметаната поставете на умерен огън. Когато започнат да се появяват мехурчета, добавете сухите и разбъркайте. Намалете силата на котлона. Продължавайте да бъркате, докато се сгъсти - нещо като тесто за палачинки. Ще го усетите и по това, че бъркалката е започнала да оставя диря след себе си или като капнете на чиста чинийка, капката да не се разлива. Свалете от огъня и добавете маслото. Когато то се стопи, шоколадът е готов да бъде налят в бурканчета. Като се охлади е готов за ползване. Може дори да се опитате да го скриете от децата, но едва ли ще имате успех, ако са били наблизо, когато го приготвяте.

Няма коментари: