вторник, 2 декември 2014 г.

Шоколадови трюфели

Няма празник без бонбони, а едни от най-лесните и вкусни са шоколадовите трюфели. Трябват ви сметана, шоколад, желание и някой, с който да ги споделите.

Необходими продукти:

100 мл сладкарска сметана,
100 грама натурален шоколад/150 грама млечен/200 грама бял шоколад - само един от трите е достатъчен
Според мен вървят доста добре с добавка на ванилия, мента, ром или канела, но това е въпрос на вкус, предпочитание и наличност в кухнята.
какао за овалване

Приготвяне:
Започваме с приготвянето на ганаш - вълшебната смес от шоколад и сметана.
Загрейте сметаната на водна баня. Когато е готова да заври, добавете начупеният на парченца шоколад. Бъркайте до получаване на хомогенна смес. Ако ще слагате аромати - сега е моментът. Така приготвен, ганашът може да използвате за заливка на бисквити, пълнеж и покриване не торти и какво ли още не. За бонбони - трябва още малко търпение. Оставете да изстине напълно, около един час.

Вземате около половин чаена лъжичка от ганаша и овалвате в какаото. Дори не е нужно да ги оформяте като топченца. Оставете в хладилник за още около 30 минути.
За да разнообразите вкуса чудесна работа биха ви свършили смлени ядки, кокосови стърготини, натрошени бисквити, настърган шоколад за овалване.
В ганаша може да добавите ядки или ситно нарязани сушени плодове. Една супена лъжица мед би добавила аромат и леко дъвчащ вкус на бонбоните.

Съставките са налични почти във всеки квартален магазин. Лесни и бързи за приготвяне, трудно може да се обърка нещо, а дори и да стане - поправя се с добавка на още малко сметана или шоколад. Може да ги приготвите няколко дни преди празника, стига да има място, на което да ги скриете.

Няма коментари: