петък, 6 март 2015 г.

Лесно брауни без яйца

Браунито е класика, но колкото хора - толкова вкусове и разновидности. Опитах много различни рецепти - с кафе, с ядки, с плодове, с бира и с какво ли още не. Общото между тях беше крайнитя резултат - наситено шоколадов, сочен и топящ се в устата сладкиш. Подходящо допълнение към кафето, закуската, обяда или което и да е време на деня, сами или в приятна компания. Най-сетне успях да намеря тази, която ми подхожда най-много - лесна като техника, с малко съставки, които обикновено винаги се намират в кухнята. Само повод да има и трийсетина минути за приготвяне.
Така де - нещо, което отнема повече време, се прави само на празник. Или в неделя.

Продукти:
400 мл кисело мляко
2 ч.ч. захар
100 мл олио
3 ч.л. лимонов сок
3 ч.ч. брашно
25 грама какао
3 ч.л. сода

За глазурата:
100 грама черен шоколад
100 грама масло
100 мл прясно мляко(течна сметана)
1/2 ч.ч. захар - но може и без нея, въпрос на вкус.

Смесете продуктите в купа, в реда, в който са изброени. Няма нужда от миксер, само разбъркайте и оставете настрани, докато приготвите съдовете за печене. Най-лесният начин е да използвате тавата на фурната, намазана със смес от олио и брашно (3:1, горе-долу). Печете 25 минути на 180 градуса.

Глазурата се приготвя на водна баня. Смесвате всичко и бъркате от време на време, докато се разтопи. Може и в микровълнова фурна, но само с шоколада и млякото. Разбърквайте през 30 секунди, докато стане еднородна смес. Накрая прибавяте маслото и продължавате да бъркате, докато се разтопи. Захарта е последна - ако прецените, че ви трябва още сладост. Според мен вкусовете се комбинират чудесно със сладкиша и без нея.
Не е нужно да чакате браунито да изстине, за да го залеете с глазурата. Препоръчвам да се консумира охладено, но за най-нетърпеливите са достатъчни и десет минути, след като излезе от фурната.


Тази рецепта има и друго предимство: търпи много вариации, в зависимост от моментното настроение и предпочитание. Резултатът е чудесен, дори ако намалите продуктите на половина - всички, без киселото мляко и какаото. Не е толкова сладък, колкото оригиналът, но пък е по-сочен и се усеща още по-добре шоколадът.

В комбинация с любим крем се получава лесна и вкусна торта, която няма нужда от сиропиране. За тази доза използвам форма с диаметър 28 см. Може да се използват и формички за мъфини. Тогава времето за печене намалява с около 5 минути, но е за сметка на времето, необходимо за почистване. А може да използвате и вафлени фунийки - пълните ги около 2/3 от височината и подреждате в по-големичка тава.





Няма коментари: