Необходими продукти за около 70 броя:
2 яйца
3/4 чаена чаша кафява захар
1/4 чаена чаша кристална захар
1/2 чаена чаша меко масло
1,5 чаени чаши брашно + 2 супени лъжици
3/4 чаена чаша какао
2 чаени лъжички сода
2 чаени лъжички лимонов сок
щипка сол, ванилия
Някои от успешните вариации на рецептата:
Ако нямате лимонов сок, може да замените с една чаена лъжичка лимонена киселина и да се пропуснат допълнителните две лъжици брашно.
Кафявата захар може да се замени с бяла и обратно.
Една чаена лъжичка захар Мусковадо може само да обогати бисквитките.
Приготвяне:
Разбивам яйцата със захарта до побеляване. Добавям маслото и разбивам отново до получване на пухкав крем. Към него прибавям какаото. Пресятото брашно, содата и солта разбърквам в отделен съд и после добавям към шоколадовата смес. Накрая слагам ванилията и лимоновият сок и отново разбърквам.
От сместа гребвам по половин чаена лъжичка, оформям на топче и овалвам в пудра захар. Готовите топчета се редят в тава, върху хартия за печене, на 3-4 см разстояние. Пекат се на 180 градуса за осем минути. Надуват се доста, напукват се досущ като стандартните трюфел бисквити. Охлаждам в тавата или върху решетка за 2-3 минути. Могат да се съхраняват поне седмица в добре затворени кутии ... на теория. Практиката показва, че не мога да ги опазя за дълго, след като къщата се изпълни с неустоимият им какаов аромат.
П.П. Най-сетне открих и първоизточника - https://www.tanitaang.com/2009/12/blog-post_18.html
Няма коментари:
Публикуване на коментар